Телефон

+359 887 42 42 41

Email

contact@mirrors-bg.com

Работно време

Пон - Съб: 10:00 - 18:00

Инфрачервена сауна като възстановителна процедура в спорта

Една от процедурите използвани за възстановяване в спорта, носеща множество ползи за здравето е инфрачервената сауна. Тя е специален вид сауна, която използва инфрачервено лъчение, за да произвежда топлина. Това е същият вид лъчение, чрез което слънцето затопля земята, което се намира преди червения спектър на видимата светлина. За разлика от слънцето обаче, този вид сауни не произвеждат лъчи само в тази част на спектъра, без видима и ултравиолетова светлина.

При какви заболявания и проблеми може да помогне инфрачервената сауна?

Използването на инфрачервените лъчи с терапевтична цел е започнало още средата на 20 век. През 1965 година този тип терапия е предпочитана от японските лекари при множество заболявания, а през 80-те години на миналия век вече се използва масово в клиниките.Обобщението на изследванията в статия за ползите от инфрачервените лъчи на American Journal of Medicin показва, че те са висока безопасност дори за хора със сърдечно съдови заболявания, бременни и деца. НАСА използва тази технология с цел трениране на сърдечно-съдовата система при космонавти, а инфрачервените лампи и сауни навлизат все по-широко, заради своята функционалност. В професионалния спорт много отбори използват инфрачервената сауна за подобряване на възстановяването, намаляване на болките в мускулите и лечение на различни хронични травми.

Множество изследвания показват, че инфрачервената сауна може да бъде включена в профилактиката и лечението на редица здравословни проблеми като:

-артопатии;

-спортни травми;

-разстройства в съня;

-психически разтройства;

-целулит

-сърдечни заболявания

-болест на Крон, ревматоиден артрит, -фибромиалгия

-екзема и псориазис

-настинка и грип;

-астма;

-затлъстяване;

и др.

Как инфрачервената сауна помага за по-бързото възстановяване?

Увеличава снабдяването с кислород и трофиката на тъканите – Чрез подобряване на кръвната циркулация, до увредените структури достигат повече кислород и хранителни вещества, което ускорява възстановителните процеси.

Отвежда отпадните продукти от тъканите – Чрез подобряване на лимфотока отпадните продукти и токсините се отвеждат от тъканите и се изхвърлят.

Намалява активността на симпатиковата нервна система – Топлината действа релаксиращо и спомага за намаляването на нивата на стресовите хормони.   

Повишава се потоотделянето и работата на отделителната система и черния дроб – По този начин от тялото се отделят токсини, отпадни продукти и тежки метали.

Инфрачервената сауна при спортни травми, мускулни и ставни болки

Топлината е добре позната лечебен фактор още от дълбока древност. Чрез нея са се лекували множество травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. В наши дни инфрачервената топлина се явява един вид топлина с насочено действие, която се използва успешно при лечението на навяхвания, контузи, разтежения, мускулни схващания, ставна скованост, болки в кръста и много други състояния. Инфрачервената сауна намалява болката и схващанията, подобрява еластичността на мускулите и ставната подвижност, поради което е подходяща процедура при възстановяването от много травми и хронични заболявания. Дълбокото проникване на топлинните вълни подобрява кръвната циркулация, което помага за стопиране на хроничните възпалителни процеси, намаляване на болката и ускорено оздравяване.

Инфрачервената сауна за детоксикация

Когато топлината се абсорбира от тъканите, в тялото се отключва механизъм за отваряне на периферното кръвообращение и повишаване на потенето, за да може то да се охлади. Така към кожата и потните жлези се насочва по-голямо количество кръв, а чрез отделянето на пот тялото се охлажда. Така с потенето, освен вода, се отделят се отделят и множество токсини и тежки метали, като по този начин тялото се детоксикира. Допълнително за детоксикацията помага и стимулирането на работа на бъбреците и черния дроб.

Инфрачервената сауна за ускоряване на метаболизма и изгаряне на калории.

Редовните процедури в инфрачервената сауна помагат за изгарянето на калории и повишаване на цялостния метаболизъм, като така спомагат редуцирането на килограми. Това се постига, чрез повишаването на сърдечната дейност и активирането на механизмите на потене в тялото, които изискват значително количество енергия. Така по-време на всяка една процедура се изразходва достатъчно количество енергия, за да може сумарно редовните процедури за месец, да доведат да калориен дефицит.  В спорта това често се използва за поддържане на по-ниско тегло в спортовете, които го изискват.

Инфрачервената сауна в помощ на сърдечно-съдовата система

Един от големите плюсове на инфрачервената сауна е, че тя може да повиши сърдечната честота значително, дори без да се движим. Затова често производителите правят сравнение с това, че една процедура в инфрачервена сауна за 20-30 се равнява на 10 километра бягане, що се отнася до работата на сърцето. Това е така, защото, за да охлади тялото, кръвта ни трябва да се движи много интензивно, да се включат периферните кръвоносни съдове и да се активират кръвните депа. Това създава повече работа за сърцето и то започва да работи по-усилено. Като цялостен ефект сърцето се тренира, а редовните процедури могат да имат множество здравословни ползи.